Tholen, W.B. (1860-1931)

maandag 18 juli 2011

Anna

Michael Ancher (1849-1927), Anna Ancher reading, 1881

De lezende vrouw in het hoekje van de huiskamer is Anna Kirstine Brøndum. Zij is geboren en getogen in Skagen, een dorp in het uiterste noorden van Denemarken. Haar vader is eigenaar van Hotel Brøndum.
Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat Anna artistiek talent heeft. Zij gaat studeren aan het Vilhelm Kyhn College in Kopenhagen. Later vervolgt zij haar schilderstudie in Parijs samen met haar vriendin Marie Triepcke (waarover ik schreef in Mooie Marie).

In Skagen ontstaat in de 19e eeuw een kunstenaarskolonie. De schilders treffen elkaar in Hotel Brøndum om onderling ideeën uit te wisselen over hun kunst. Terug uit Parijs, ontmoet Anna daar haar toekomstige, tien jaar oudere man, Michael Peter Ancher.
Hoewel in die tijd niet gebruikelijk, blijft Anna Ancher, ook na haar huwelijk in 1880, schilderen. Zij is wel de enige vrouw van het stel kunstenaars in Skagen.
Het verschil met haar collega’s is dat Anna voornamelijk haar onderwerpen binnenshuis zoekt (zie het meisje in de keuken hiernaast), terwijl de mannen vooral buitentaferelen kiezen, zoals onderstaande vissers van Michael Ancher.



Overigens heeft Michael ook heel wat portretten van zijn vrouw geschilderd, zowel binnen als buiten.















Portraet af min hustru



In 1883 wordt dochter Helga geboren. Michael legt haar doop op het witte doek vast.


Behalve Anna en Helga zie je op het schilderij ook hun vriend en collega Peder Severin Krøyer (de man met bril en rossige baard). Hij is getrouwd met de hartsvriendin van Anna, Maria Triepcke. De twee kunstenaarsstellen raken hecht bevriend.
Op één van zijn mooiste schilderijen, Hip hip hurra! uit 1888, zie je Anna in een witte jurk met haar kleine dochtertje Helga aan tafel met veel van haar kunstenaarsvrienden.

Peder Severin Krøyer, Hip hip hurra!, 1888

Krøyer, heeft deze zorgvuldig gearrangeerde scene eerst vastgelegd op foto, die ook nog bewaard is gebleven.



Ook Michael heeft zijn vrouw samen met haar dochter enkele keren vereeuwigd.





Een zelfportret van Michael Ancher met naast hem zijn dochter Helga en op de achtergrond zijn vrouw Anna Ancher

Dochter Helga treedt in de voetsporen van haar ouders en kiest voor het kunstenaarsvak en zo wordt Anna niet alleen door haar man, maar eveneens door haar dochter geportretteerd.

De drie zussen met in het midden Anna

Anna en Michael Ancher geschilderd door hun dochter Helga

Het kunstenaarsechtpaar Ancher is beroemd in Denemarken. Hun huis in Skagen is na hun dood een museum geworden waar veel van hun werk tentoongesteld wordt.
Anna heeft een standbeeld gekregen ontworpen door Astrid Noack.



Anna en Michael Ancher zijn zelfs afgebeeld op het 1000 Kronen biljet van Denemarken


De portretten op het biljet van het echtpaar zijn gebaseerd op de schilderijen die hun vriend Peder Krøyer van hen maakte en lange tijd in het hotel van Anna’s vader hingen


Op de website van Det Kongelige Bibliotek in Kopenhagen vond ik nog een aantal prachtige foto’s van Michael en Anna Ancher en hun dochter Helga.

Michael Ancher als jongeman

Michael en Anna in de tuin in Skagen

Anna met hun dochtertje Helga

Een prachtig scherpe foto van Anna Ancher

Anna staat model

Michael en Anna Ancher in hun woonkamer

Anna in haar schilders outfit

Anna en Michael Ancher

Anna met haar moeder Ane Hedvig Møller(1826-1916)

Familiebijeenkomst met op de voorgrond Anna en haar moeder. Tweede van links is Michael Ancher, rechts van hem een zus van Anna, vervolgens dochter Helga en daarna weer een zus en broer van Anna

Anna en Helga thuis in Skagen

Anna Ancher, geboren Brøndum

Anna en dochter Helga

Anna op oudere leeftijd met haar zusters en dochter; v.l.n.r.Marie Brøndum, Helga Ancher, Anna Ancher en Hulda Brøndum

Michael Ancher sterft in 1927 op 78-jarige leeftijd. Anna Ancher overlijdt acht jaar later in 1935. Zij is dan 75 jaar oud. Hun dochter Helga is 80 als zij in 1964 overlijdt.

Van Helga Ancher heb ik geen schilderijen gevonden met lezende figuren. Die van Michael en Anna Ancher kun je terugvinden op mijn blog Reading and Art (hier en hier).