Tholen, W.B. (1860-1931)

maandag 26 december 2011

Irena

Wojciech Weiss (1975-1950) Renia lezend, 1908

De lezende Renia is een portret van de vrouw van Wojciech Weiss. Renia heet officieel Irena Silberberg, geboren in 1888 in de stad Lodz in Polen, maar meestal wordt zij Renia genoemd of Aneri naar het pseudoniem dat zij later aanneemt als kunstenares. Links een foto van haar met tulband in 1906.

Irena staat klaar om uit te gaan

Als 18-jarige gaat zij naar de kunstacademie in Warchau, een jaar later studeert zij verder in München en in 1908 keert zij terug naar Polen en wil zich verder bekwamen aan de kunstacademie in Krakau. Vrouwen worden daar echter nog niet toegelaten,dus neemt zij privéles bij de docenten van deze academie thuis. Eén van die docenten is Wojciech Weiss (links in het jaar 1900).

Renia en haar docent Wojciech Weiss

De liefde bloeit op tussen die twee en in 1910 trouwen zij. Zij reist met haar man naar Parijs en Venetië. De buitenlandse reizen maken diepe indruk en vele schilderijen zijn daar het gevolg van.
Om te vermijden dat zij constant vergeleken wordt met haar man, die in Polen zeer bekend is, ondertekent zij haar kunstwerken met Aneri, het anagram van Irena.
Irena en Wojciech krijgen twee kinderen, Anna (1921) en Stanislaw (1927).

Irena en Wojciech, twee verliefde mensen

De gelukkigste jaren van hun leven brengen zij door in hun buitenhuis in Kalwaria, waar Wojciech vele portretten van zijn vrouw maakt.

Renia in Kalwaria, 1905

Renia bij de deuropening, 1908-1909

Aneri in avondjurk, 1908



Aneri in de ochtend, 1910

Aneri liggend in het gras

Renia lezend, 1910

Renia schrijvend

Aneri lezend

Aneri met tekenmappen

Aneri een brief schrijvend, 1911

Aneri bij kaarslicht, 1912

Aneri schilderend in de huiskamer

Aneri in wit



Aneri in de tuin, 1913

Renia met kind, 1913

Aneri op een bankje bij de rozen, 1913

Aneri in een ligstoel voor het huis in Calvary, 1913

Aneri in een leunstoel, 1916

De vrouw van de kunstenaar, 1916

Aneri in een ligstoel, 1918

Aneri rustend in de boomgaard, 1918

Aneri liggend op de bank, 1918

Aneri in zwarte bontjas, 1920

Aneri en zoon Stas in de tuin, 1933

Aneri achter de ezel

Aneri met palet



Aneri met hond, 1935

Hoewel in de schaduw van haar man, heeft ook Irena Silberberg carrière gemaakt in de schilderkunst. Op haar reizen naar Frankrijk en Italië en schilderde ze voornamelijk landschappen. Thuis in Polen zocht zij de onderwerpen dichter bij huis met portretten van zichzelf en haar man en heel veel bloemstukken, altijd ondertekend met haar pseudoniem Aneri.

Aneri - Moeder met kind

Aneri - Zelfportret lezend in bed

Aneri - Zelfportret, 1920

Aneri - Portret van Wojciech Weiss

Een 'bloemlezing' van haar werk:

Spelende kinderen, 1925



Tulpen, 1953

Narcissen, 1934



Wojciech Weiss, hiernaast op een foto in 1948, heeft, zoals we zagen, enorm veel portretten van zijn vrouw Irena/Aneri gemaakt. Maar hij schilderde niet alleen maar portretten. Ook van hem zijn er mooie schilderijen bekend met bloemen en een boomgaard.







Weiss, Wojciech - Bloemen

Weiss, Wojciech - Appelbomen in de boomgaard

In 1950 overlijdt Wojciech. Irena blijft in Krakau wonen en blijft actief schilderen tot het eind van haar leven in 1981. Zij overlijdt in het huis in Krakau waar zij haar levenlang is blijven wonen. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Kalwaria.

Aneri bij het huis in Kalwaria, 1978

Aneri lezend, 1978

Aneri bij de opening van haar laatste tentoonstelling,1979


Bovenstaand schilderij is het laatste schilderij dat Irena Silberberg oftewel Aneri enkele maanden voor haar overlijden heeft geschilderd. Het is onvoltooid gebleven.

4 opmerkingen:

  1. Ik heb weer genoten van de prachtige schilderijen met informatie. Die appelbomen zijn net danseressen, zo mooi! Aneri en zoon Stas in de tuin heb ik bij mijn gedicht "Heerlijk" geplaatst op mijn blog en de appelbomen wil ik graag bij mijn gedicht "Voorjaarstango" plaatsen.
    Ik ben erg blij dat je deze prachtige schilderijen met boeiende info met de lezers wilt delen en vind het fijn dat ik ze bij mijn gedichten mag gebruiken. Hartelijke groet van Coby.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Coby Poelman-Duisterwinkel, hartelijk dank voor je reactie. Ik heb nu even geen tijd om verhalen over een schilderij te schrijven. Kost me nl. aardig wat tijd om één en ander uit te zoeken en te ordenen, maar je ziet vanzelf wel weer een nieuw blogbericht verschijnen als het zover is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, wil je eens op mijn blog kijken? Ik heb een Award gekregen en zou deze willen doorgeven aan jou. Je bent nergens toe verplicht, maar wanneer je het leuk vindt, kun je meedoen. Groeten van Geri

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Kleurrijk, hartelijk dank. Ik ga er mee aan de slag om de Award door te geven.

    BeantwoordenVerwijderen