Stephen Arthur Gjertson(1949-...) Reading (2002)
Elizabeth is de jongste dochter van Stephen Arthur Gjertson, een Amerikaanse kunstenaar. Het gezin Gjertson is een keurig conservatief middleclass gezin. Op een genealogie site vond ik aardige foto’s die een mooi beeld geven van dit gezin.
Trouwfoto van Steve en Patricia Gjertson, 1975
Het gezin Gjertson, 1991
Het gezin Gjertson, 2007
De gezinnen van drie kunstenaars, Stephen Gjertson, KirkRichards en Steve Armes, 2010
De laatste foto is genomen bij de tentoonstelling in 2010 van Stephen met twee andere Amerikaanse realistische schilders, Kirk Richards en Steve Armes. Het gezin Gjertson staat links op de foto.
De schilderijen van Steve Gjertson lijken soms gemaakt in de vijftiger jaren terwijl de meesten toch echt in de jaren tachtig en negentig geschilderd zijn. Wellicht komt dit ook door de stijl, in de Verenigde Staten het Classic Realism genoemd.
Steve Gjertson is geboren in Minneapolis als oudste zoon van Arthur en Betty Gjertson.
Na de universiteitsopleiding in Minnesota volgt hij een kunstopleiding aan Atelier Lack. Hij raakt al snel onder de indruk van de 19e eeuwse schilderkunst. Na het zien van werken van Henri Fantin-Latour zal hij vele stillevens met bloemen maken. Daarnaast maakt hij ook landschappen, bijbelse scenes en portretten. Zijn gezinsleven staan daarvoor regelmatig model.
De stoel waarin dochter Elizabeth zit, is al eerder door Stephen geschilderd maar toen nog met de oorspronkelijke bekleding. In onderstaand schilderij zit de oudste zoon Philip in een cowboy pak een dik boek te lezen. Het zal wel plaatjes kijken geweest zijn, gezien zijn leeftijd.
Heroes of the West, 1988
In het kader van de Nationale Voorleesdagen passen onderstaande schilderijen prima als voorbeeld van een modelgezin waar vader en oudste zus voorlezen en de kinderen ademloos luisteren.
Storytime, 1994
Bedtime Story, 1994
Het oudste schilderij van Gjertson met betrekking tot lezen is uit 1978 van Roxanne, een balletdanseres, geportretteerd in haar toneeloutfit, maar met een boek van Stephen in haar handen gedrukt. "Hoe weet je dat nou", zal je je misschien afvragen? Dat staat keurig vermeld op de website van Stephen Gjertson. Er staat zelfs vermeld welk boek hij daarvoor uit zijn boekenkast gepakt heeft.
Roxanne, 1978
Het laatste lezen-schilderij is van vorig jaar waar kinderen van een ander gezin zijn afgebeeld, alle drie met een boek en op de achtergrond een boekenkast met klassiek vormgegeven boeken.
A Passion for Books, 2010
Het hoeft je smaak niet te zijn, maar duidelijk is wel dat Stephen een vakman is. Dit komt zeker ook tot uiting in zijn bloemstillevens. Zijn composities worden na verloop van jaren steeds complexer. Ik hou van eenvoud, dus de oudere schilderijen vind ik het mooist. Sommige schilderijen, zoals Tea Time, doen mij denken aan de verjaardagskaarten van vroeger die bij ons op de mat vielen.
Cornflowers in a Glass, 1976
Daisies, Phlox, Grapes and Cherries, 1978
Carnations in a Tobacco Leaf Vase, 1979
Tea Time, 1984
Azaleas in an Oriental Planter, 1984
Homage to Fantin, 1993
Wil je nog meer zien, kijk dan op de website van de kunstenaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten