Pierre Auguste Renoir (1841-1919) Léontine lisant (1909)
Léontine is de lezende jonge vrouw op dit prachtige schilderij van Renoir.
Zij is de huishoudelijke hulp en (kinder)verzorgster die bij Renoir thuis kwam kort na de geboorte van zijn jongste zoon Claude (roepnaam Coco) in 1900. En zoals haar voorgangster Gabrielle Renard, stond ook zij model voor Renoir, die vele portretten en naakten heeft geschilderd van mooie vrouwen. Renoir was in zijn laatste periode dol op de kleur rood. De kleur spat van het doek, samen met de oranje achtergrond lijkt alles wel in vuur en vlam te staan.
Of dit voor Renoir zelf ook gold op het moment dat hij Léontine schilderde weet ik niet, maar hij zal er wellicht naar verlangd hebben. Met Pierre Auguste Renoir ging het in 1909 al langere tijd slecht.
Hij leed al vele jaren aan reumatoide artritis, een vorm van reuma die hem langzaam maar zeker misvormde en verlamde. Zijn slechte gezondheid zie je terug op zijn zelfportret uit 1910 (foto rechts). Hij is echter blijven schilderen tot zijn dood in 1919.
Toen hij niet meer kon lopen werd hij op een draagstoel door vrienden naar buiten gedragen en toen zijn vingers zo vergroeid waren dat hij geen penseel meer kon vasthouden, werden deze aan zijn pols gebonden.
Zijn leven was zo mooi en voorspoedig begonnen. In zijn jonge jaren ontmoet hij in Parijs bij de studio van Gleyre kunstenaars, die later, net als hij, stuk voor stuk wereldberoemd zijn geworden zoals Claude Monet, Alfred Sisley en Frederic Bazille. Zij worden vrienden en portretteren elkaar af en toe als geen modellen in de buurt zijn. Samen met Monet woont Renoir enige tijd bij Bazille in huis.
Later maakt Renoir ook kennis met Camille Pissarro en Paul Cézanne.
Madame Renoir, Aline Charigot
Hij trouwt, als hij bijna vijftig is met de dertien jaar jongere Aline Charigot, die ook vaak voor hem model zal staan. Met de liefde van leven krijgt hij drie zonen, Pierre, Jean en Claude.
Als je naar de portretten kijkt van de kinderen met hun lange haren met strikken, ontkom je niet aan de gedachte dat Renoir misschien wel heel graag ook meisjes gehad had willen hebben (foto links Jean, daaronder Claude, rechts Pierre)
Een tweede lezen- schilderij van Renoir met Léontine en de jongste zoon Claude was in het bezit van Greta Garbo en hing in haar bibliotheek, een rood schilderij in een rode biblotheek. Greta heette bij haar geboorte overigens geen Garbo maar Gustafsson.
De bibliotheek in het huis van Greta Garbo
Wellicht vanwege zijn slechte gezondheid koopt Renoir in 1906 het huis les Colettes aan de zuidkust van Frankrijk, maar hij verblijft ook nog regelmatig in hun andere huis in Parijs.
Les Collettes in Cagnes-sur-mer
Niet alleen Renoir zelf maar ook zijn kinderen hebben geen geluk met hun gezondheid. In WO I raakt Pierre ernstig gewond aan zijn rechterarm die blijvend verlamd raakt en Jean raakt gewond aan zijn dijbeen waardoor hij blijvend mank loopt.
Ondanks zijn jarenlange reuma overlijdt zijn vrouw Aline eerder dan haar man. Zij overlijdt in 1915 op 61-jarige leeftijd. Vier jaar later overlijdt ook Pierre-Auguste Renoir (78) en wordt bij zijn vrouw in haar geboorteplaats Essoyes begraven.
Renoir achter zijn ezel, een jaar voor zijn overlijden
Als er één kunstenaar heeft bijgedragen aan de enorme hoeveelheid schilderijen die er zijn met lezende mensen als onderwerp, dan is Renoir het wel. Ik heb er nog zo’n vijftig gevonden.
Einde van waarschijnlijk de langste reeks lezen-in-de-kunst schilderijen van één en dezelfde kunstenaar.
mooi hoe je die schilderijen hebt gerangschikt, met de figuren die zich geleidelijk aan naar de toeschouwer keren!
BeantwoordenVerwijderen@Kophieps, dank je. Dat de meesten met het profiel naar links geschilderd zijn, is, volgens mijn lief, omdat dit voor rechtshandigen het gemakkelijkst is.
BeantwoordenVerwijderen