Tholen, W.B. (1860-1931)

zondag 2 januari 2011

Florence en Kitty

James Jebusa Shannon(1862-1923) In de duinen (ca. 1900-1910)

De lezende moeder en haar dochter zijn Florence en Kitty Shannon, de echtgenote respectievelijk de dochter van de kunstenaar James Jebusa Shannon.
James is geboren in Auburn in de staat New York in 1862. Zijn ouders waren Ierse immigranten. Toen hij acht jaar was verhuisde het gezin naar Canada.
Nog maar zestien jaar oud reist James al weer verder en gaat hij studeren in Londen aan de National Art Training School. Al na enkele jaren won James een gouden medaille voor figuurtekenen. Kort daarna kreeg hij van Koninging Victoria de opdracht om portretten van haar stafleden te schilderen. De opdrachten van de Koningin Victoria waren een belangrijke aanzet voor Shannons opkomst als een van de meest gewilde portretschilders van de high society uit zijn tijd.
In 1886 trouwt hij met Florence Mary Cartwright en een jaar later wordt hun dochter Kitty geboren.
Voor zijn grote verdiensten voor de kunst wordt hij een jaar voor zijn overlijden tot Ridder geslagen en eindigt hij zijn leven als Sir James Jebusa Shannon.

Zelfportret van James Jebusa Shannon

Het schilderij, in de duinen, is goed voorbeeld van de elegante en gracieuze stijl waarmee Shannon zo bekend geworden is. Het aardige van dit schilderij is, dat het in Egmond is geschilderd. Aan het eind van de 19e eeuw was in Egmond een kleine kunstenaarskolonie ontstaan van Amerikaanse schilders die op zoek waren naar het idyllisch Nederland uit de Gouden Eeuw waar de industrialisatie nog niet had toegeslagen.
Ik zag dit schilderij op oudejaarsdag in Laren in het Singer museum. Het schilderij is onderdeel van de tentoonstelling Dutch Utopia die nog tot half januari duurt. Daarna gaat het terug naar het Smithsonian American Art Museum.
Het was een mooie gelegenheid om het schilderij van dichtbij te fotograferen zodat je kunt zien hoe kunstig de details geschilderd zijn.Er zijn nog enkele andere schilderijen met lezende mensen van Shannon bekend.
Op onderstaand schilderij zijn moeder en dochter afgebeeld toen zij nog een aantal jaren jonger waren. Ook bij dit portret is direct duidelijk dat Sir James en Lady Florence zich bewogen in de gegoede klasse.

Lady Shannon and her daughter Kitty

Lezende vrouw aan het strand

Voorlezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten