Tholen, W.B. (1860-1931)

donderdag 30 december 2010

Michelle

Liz Gribin (1934-...) Michelle

Michelle is een jonge vrouw die eenmaal per week bij Liz Gribin, de maker van het schilderij, thuis komt in Boston. Dat is alle informatie die ik over Michelle te weten ben gekomen in één zin.
Liz Gribin is geboren in 1934 in Londen. Toen zij vijf was, ging zij met haar ouders op vakantie in Zwitserland. Tijdens hun verblijf vielen de Duitsers Polen binnen. Haar ouders besloten niet meer naar Engeland terug te keren maar terstond te emigreren naar de Verenigde Staten.
Liz kreeg daar een klassieke kunstopleiding aan de Boston University. Zij brak pas op latere leeftijd door, maar is inmiddels opgeklommen tot een gerenommeerd kunstenaar waarvan werken in belangrijke galerieën hangen in o.a. Southampton, San Francisco en New York.
Haar kunst wordt wel vergeleken met die van Richard Diebenkorn en Fairfield Porter, twee andere Amerikaanse schilders.
Het werk van Gribin is niet abstract maar ook niet geheel figuratief. Liz zegt het zo: “I’m constantly trying to make my work more abstract, and yet retain the figure so that people know what they’re looking at. But I want to get it freer and freer.”
Zij begint vaak met het aanbrengen van wat kleurvakken om maar niet meer tegen het witte doek aan te hoeven staren. Later wordt er met houtskool een tekening aangebracht.
De kunstwerken van Gribin zijn toegankelijk voor een groot publiek. Dat heeft ook de grote modeketen Banana Republic ontdekt. Enkele jaren geleden sloot Gribin een contract met dit bedrijf om hoogwaardige reproducties van haar werken ten toon te stellen in de modezaken over de gehele wereld, onder andere in Canada, Japan en Saoedi-Arabië. Liz blijkt dus, naast een verdienstelijk schilderes, ook een uitstekende ondernemer.

Lezende figuren komen regelmatig terug in haar werk. Bovenstaand schilderij met het model Michelle is nog enkele malen geschilderd in andere kleurschakeringen.
Hier een overzicht van Liz’ lezers.Geen opmerkingen:

Een reactie posten