Tholen, W.B. (1860-1931)

zaterdag 25 december 2010

Mary Cassatt

Mary Cassatt (1844-1926) Family group reading (1898)

Op deze kerstdag een verhaal over Mary. Deze Mary heeft geen kerstkind gekregen, sterker nog, ze heeft nooit kinderen gehad. Misschien heeft zij ze daarom wel zo vaak geschilderd.
Buiten op een bank leest een moeder voor aan haar kind, gadegeslagen door een andere vrouw. Zij bevinden zich in een parkachtige omgeving. Het is één van de vele schilderijen van Mary Cassatt waarop vrouwen en kinderen op tedere momenten zijn afgebeeld.

Het schilderij is geschonken in 1942 door Mr. en Mrs. J. Watson Webb aan het Philadelphia Museum of Art.
Mrs. Watson Webb is geboren als Electra Havemeyer (foto rechts). Het schilderij is aangekocht door haar ouders Henry Osborne Havemeyer en Louisine Elder.
Henry en Louisine waren schatrijk. Henry stamde uit een geslacht van suikerfabrikanten. Hij had op een gegeven moment zo´n beetje de gehele suikerhandel van de Verenigde Staten in handen.

Henry (foto links) was ook nog president van de Long Island Rail Road en van de American Coffee Company. Als zakenman stond hij bekend als hard en meedogenloos. Dat is misschien wel de prijs die je moet betalen om zoveel te bereiken in je leven.
Ook zijn vrouw Louisine stamt uit een rijk koopmansgeslacht.
Kortom hun dochters Adaline, Horace en Electra hoeven niet te werken voor de kost.

Zoals vaker voorkwam en voorkomt bij zeer welgestelde mensen, hebben Henry en Louisine (foto rechts) in de loop van hun leven heel veel kunst verzameld. Na hun dood lieten zij bijna tweeduizend schilderijen na van bekende kunstenaars als Monet, Manet, Degas, El Greco en zelfs ook een enkele Rembrandt. Door de kooplust van Havemeyer bevinden de meeste schilderijen van bekende Franse impressionisten zich niet in Frankrijk maar in de VS.

Mary Cassatt, zelfportret (ca. 1878)

Ook Mary Cassatt, de maker van het schilderij, kwam niet uit een onbemiddelde familie. Haar vader was een succesvolle beurshandelaar en grondspeculant. Haar moeder kwam uit een rijke bankiersfamilie.
Tegen de zin van haar ouders gaat zij op vijftienjarige leeftijd naar de kunstacademie in Pennsylvania. Als Mary 22 is, reist zij af naar Parijs, het kunstenaarscentrum in die tijd.

Degas, Edgar (1834-1917) Mary (lopende figuur) en haar zuster Lydia in het Louvre te Parijs

Mary ontmoet Edgar Degas en zij raken bevriend. Degas introduceert haar bij zijn impressionistische vrienden. Dat Mary, als Amerikaanse op een gegeven moment in de Salon de Paris samen met Degas, Manet, Ingres, Corot, Courbet en Pisarro mocht exposeren is zeer uitzonderlijk.

Enkele jaren later vervolgt zij haar studie in Parma in Italië. Daar ontmoet zij Louisine Havemeyer, haar landgenoot. Beide vrouwen worden dikke vriendinnen en Louisine zal nog vaak het advies van Mary opvolgen om bepaalde kunstwerken aan te schaffen.
Louisine (foto links) wordt door Mary verscheidene malen geportretteerd.
Op onderstaand schilderij van Cassatt is Louisine met haar dochter Electra afgebeeld, dus de koper en de latere schenker van het schilderij bovenaan dit blogbericht.


Na Italië verblijft zij ook nog enige tijd in Spanje om vervolgens weer naar Frankrijk terug te keren, waar ook haar oudere zus Lydia zich bij haar voegt.
Mary is nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen gekregen. Toch is zij het meest bekend om haar schilderijen en tekeningen van kinderen met en zonder moeder.Op latere leeftijd koopt Mary het Chateau de Beaufresne, dichtbij Parijs (foto links), waar zij nog vele jaren zal schilderen. Zij is inmiddels een vooraanstaande en voorname dame geworden. Mary was, hoewel zij hele lieve schilderijen maakte, beslist geen doetje. Zij is haar leven lang een zelfstandige vrouw gebleven die, met Louisine, een voorvechtster was van vrouwenrechten. Die wilskracht straalt, mijns inziens, ook af van onderstaande foto van Mary.

In haar laatste levensjaren wordt zij gaandeweg blind. Mary Cassatt sterft op 14 juni 1926 en wordt begraven in Le Mesnil-Théribus.

Mary Cassatt op haar kasteel, een jaar voor haar overlijden

Mary schilderde, naast andere huiselijke tafereeltjes, regelmatig lezende mensen in huis of tuin. Een overzicht van die schilderijen mag in de blog lezen in de kunst natuurlijk niet ontbreken.Lydia de oudere zus van Mary Cassatt

De moeder van Mary Cassatt
De moeder van Mary Cassatt leest haar kleinkinderen voor

Onderstaand filmpje geeft een mooi beeld van de grote hoeveelheid schilderijen die Mary in haar leven gemaakt heeft. Begeleid door een vioolconcert van Beethoven is dat toch een mooi begin van een zonnige kerstdag.

2 opmerkingen:

  1. ACH! WAT WORD IK ALTIJD VERTEDERD BIJ HET BEKIJKEN VAN ZO,N PRACHTIGE WERKJES!
    MARY CASSAT WAS DAN OOK 1 VAN M,N LIEVELING IMPRESSIONISTEN !!! BUITEN MONET EN RENOIR HEEFT ZE ME DAN OOK BEINVLOED IN M,N EIGEN WERK!
    HET IS EEN LUST OM TE PROBEREN ZO,N LIEFLIJK TAFEREELTJE ZELF NA TE SCHILDEREN!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Laura, bedankt voor je reactie. Is jouw werk ook digitaal te bewonderen?

    BeantwoordenVerwijderen