Tholen, W.B. (1860-1931)

zaterdag 11 december 2010

Mooie Marie

Peder Severin Krøyer(1851-1909), The artist's wife sitting in a garden chair at Skagen (1893)

Marie is geboren in 1867 in Frederiksberg (Denemarken) als Maria Martha Mathilde Triebcke, dochter van Duitse immigranten die een jaar voor haar geboorte naar Denemarken verhuisden.
Marie (zie foto rechts) komt, via een vriendin, in contact met een belangrijk kunstverzamelaar Heinrich Hirschsprung, een man die rijk is geworden in de tabaksindustrie, en raakt geïnteresseerd in de kunst. En hoewel het nog geen gewoonte was dat vrouwen kunstenaar werden, gaat Marie, mede gesteund door haar ouders, privélessen nemen in Kopenhagen. Uit die tijd stamt de uitspraak van enkele vrienden dat “Marie de mooiste vrouw van Kopenhagen is”. Later vertrekt zij naar Parijs om zich verder te bekwamen in de schilderkunst. Daar komt zij in contact met landgenote Anna Ancher met wie zij haar levenlang bevriend blijft.

In een café waar regelmatig Deense kunstenaars bij elkaar komen, treft zij ook Peder Severin Krøyer (zie hiernaast), een zestien jaar oudere kunstenaar, en zij worden smoorverliefd. Zij trouwen en reizen enkele jaren door geheel Europa, voordat zij zich definitief vestigen in Skagen temidden van hun vrienden.
Skagen groeit uit tot de belangrijkste kunstenaarskolonie in Denemarken, geleid door Michael en Anna Ancher.
Hoewel Marie zelfstandig haar eigen weg is gegaan en zij samen met Anna Ancher voorlopers zijn van vrouwelijke kunstenaars in Denemarken, komt er, na haar huwelijk met Peder weinig meer van schilderen.
Zijzelf is echter vele malen op het doek vastgelegd door haar man.
Het bovenstaande schilderij is gemaakt in hun tuin in Skagen. Er bestaat nog een andere versie van ditzelfde schilderij waarin de bloemen in de tuin centraal staan:


Dat Peder Severin zijn vrouw Marie prachtig vond zien we terug op de liefdevolle manier waarop zij door hem is afgebeeld.

Peder (links) en Marie met schildersvriend Otto Benzon

Marie
Peder en Marie

Fotografie was nog nieuw in die tijd en Krøyer gebruikte de foto’s als voorbeeld om het lange poseren te verkorten.

Anna Ancher (links) en Marie Krøyer (rechts)Marie

In 1995 krijgen Marie en Peder een dochter en noemen haar Vibeke.

Vibeke Krøyer (rechts) naast Yvonne Tuxen geschilderd door Laurits Tuxen

Rond de eeuwwisseling begint Peder Severin Krøyer af te takelen en wordt voor langere perioden opgenomen wegens manische depressies. Hij lijdt ook aan syfilis. Het huwelijk komt onder druk te staan.

Tijdens een reis op Sicilië komt Marie in contact met Hugo Alfvén, een Zweedse componist (zie hiernaast). De liefde bloeit op en Marie besluit te gaan scheiden van Peder. Deze probeert het huwelijk nog te redden door hen beiden in Skagen uit te nodigen, maar als Marie in verwachting raakt van Hugo, gaat ook Peder akkoord met een scheiding in 1905. In hetzelfde jaar wordt haar tweede dochter geboren: Margita. Marie vertrekt met haar dochters naar Zweden om bij Hugo in te trekken. Hij woont in Leksand, een dorp in het midden van Zweden. Peder blijft eenzaam achter en sterft enkele jaren later.

Zelfportret van Peder Severin Krøyer enkele maanden voor zijn overlijden

Het tweede huwelijk van Marie is niet gelukkig, Hugo blijkt al snel een rokkenjager te zijn en gaat voortdurend vreemd. Marie overweegt om te scheiden maar wil niet nog een dochter zonder haar eigen vader op te laten groeien. Veel later volgt alsnog een moeizame scheiding in 1932. Marie is dan 65 jaar oud. Marie krijgt de woning toegewezen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 overlijdt ze.

Margita Alfvén is evenals haar oudere zus Vibeke filmactrice geworden

Marie wordt in Leksand begraven, haar dochters bewonen achtereenvolgens het ouderlijk huis, eerst Margita tot haar dood in 1962 en vervolgens Vibeke. Vibeke de dochter van Marie en Peder heeft de scheiding van haar moeder en vader waarschijnlijk moeilijk kunnen verwerken. Het eerste wat zij doet, als zij in het huis van haar moeder en stiefvader gaat wonen, is alle correspondentie, foto’s en andere documenten die zij daar tegenkomt verbranden. Zij overlijdt zelf in 1985.
Of het de wens is van Vibeke, weet ik niet, maar moeder en dochters zijn tenslotte alle drie in hetzelfde graf begraven, als Maria Alfvén, Margita Alfvén en Vibeke Krøyer.

In 2000 heeft Tonni Arnold het bewogen leven van Marie Triepcke Krøyer Alfvén beschreven in het boek Balladen om Marie. Marie was een mooie vrouw, daar is iedereen het over eens, maar schoonheid valt lang niet altijd samen met voorspoed en geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten