Tholen, W.B. (1860-1931)

zondag 19 december 2010

Vriendinnen

Claudio Bravo (1936-...) Two friends

Claudio Bravo is geboren in 1936 in Chili. Hij blijkt een zeer begaafd multitalent. Op zijn zeventiende heeft hij zijn eerste expositie van hyperrealistische schilderijen, maar hij is ook danser in het Nationaal Ballet en werkt voor een theater.
In zijn twintiger jaren vertrekt hij naar Madrid waar hij verschillende portretten maakt van society figuren, maar ook van dictator Franco. Eind jaren zestig wordt hij uitgenodigd door President Marcos van de Filippijnen om hem en zijn vrouw Imelda op het doek te vereeuwigen. Hij is, kortom, niet kieskeurig wat betreft de mensen die hij portretteert.
Begin zeventiger jaren verhuist hij naar Marokko en gaat in Tanger wonen. Zijn roem is ondertussen flink gestegen en hij exposeert voortaan ook in New York. Zijn duurste schilderij is verkocht voor één miljoen dollar.
Wie de vriendinnen op bovenstaand schilderij zijn, is onbekend, maar ik neem aan dat Claudio er heel wat meer aan heeft verdiend dan Willem Tholen aan zijn ‘gezusters’.
Nog een tweede schilderij van Bravo gevonden met lezende vrouwen:

The reading

De schilderijen van Bravo getuigen van groot vakmanschap maar wellicht door hun perfectie zijn de afgebeelde figuren minder sprekend dan bijvoorbeeld bij Tholen of Zoetelief Tromp.
Prachtig vind ik wel zijn stillevens van doeken en pakpapier. Kijk maar eens op mijn nieuwe kunstblog MOO!.

Bravo voor Claudio!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten