Tholen, W.B. (1860-1931)

woensdag 8 december 2010

Bessie

Herman Henry Wessel (1878-1969) A summer afternoon

Een jonge vrouw, elegant zittend op een tak, leest een boek op een zonnige namiddag in de tuin. Dit tafereel schildert Herman Henry Wessel in 1924. Het schilderij is bewaard gebleven en hangt in het Cincinnati art museum in de staat Ohio. Ik vermoed dat de afgebeelde vrouw de echtgenote van de schilder is, Bessie Hoover Wessel.
Herman Wessel is geboren in 1878 in Vencennes (Indiana), als kind van Pruisische immigranten. Op dertienjarige leeftijd overlijdt zijn vader, een paar jaar later vertrekt hij met zijn erfenis naar Cincinnati (Ohio) om aan de kunstacademie te gaan studeren. Hij krijgt les van een belangrijke grondlegger van de Amerikaanse kunst Frank Duveneck.

Op de academie komt Herman zijn latere echtenote tegen, Bessie Hoover (zie hiernaast). Zij trouwen in 1917 en vestigen zich in Cincinnati aan de Alpine Place, nr. 2152, waar zij de rest van hun leven blijven wonen.
Na het overlijden van Duveneck, wordt Herman Wessel docent aan de kunstacademie en wordt het echtpaar de spil van de plaatselijke kunstgemeenschap.

Het huis van Herman en Bessie in Cincinnati (gevonden met Google Street View)Wessel schildert zijn vrouw nog enkele malen (zie hierboven), maar in Cincinnati staat hij vooral bekend als de maker van muurschilderingen.
In het Ohio gerechtsbouw in Columbus schildert hij een groot panorama waarin de plaatselijke economische ontwikkeling in de loop der jaren wordt weergegeven.

Ohio Judicial Center


Ook in het postkantoor van Springfield schildert hij belangrijke plaatselijke bedrijven als een drukkerij en een landbouwmachinefabriek. De wandschilderingen doen wat Oost-Europees aan, vind ik, stevige krachtige figuren in tegenstelling tot de zachte portretten van zijn vrouw.Bessie, geboren in 1889, schilderde op latere leeftijd vooral portretten van indianen. Daarvoor beperkte zij zich voornamelijk tot landschappen en bloemstillevens en huiselijke tafereeltjes, die overigens ook in musea terecht zijn gekomen.
Hier enkele voorbeelden van haar werk:

Het schildersechtpaar is behoorlijk oud geworden. Herman overlijdt in 1969, 91 jaar oud en Bessie enkele jaren later in 1973, 84 jaar.

Herman en Bessie Wessel in hun atelier aan huis

Om hun creaties in het echt te zien moet je afreizen naar Cincinnati in Ohio, maar met de jonge lezende vrouw in haar lange jurk en lila vest en haar echtgenoot heb je in ieder geval hier kennis kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten