vrijdag 7 januari 2011

Nieuws van het thuisfront

Karl Albert Buehr (1866-1952) News from home (1913)

Lezen in de kunst gaat vandaag over de schepper van het schilderij, News from home. De kunstenaar heet Karl Albert Buehr, een Amerikaan, maar Duitser van geboorte.
Als Karl 14 jaar is, verhuist hij met zijn ouders en zijn zes broers van Feuerbach, zijn geboorteplaats in Duitsland, naar Chicago. Hij heeft daar verschillende baantjes en volgt avondlessen aan de kunstacademie van het Art Institute van Chicago. Op een gegeven moment wordt hij ook als nachtwaker aangesteld voor datzelfde instituut. Hij krijgt zo alle gelegenheid de meesterwerken te bestuderen en te schetsen.
Les krijgt hij van John H. Vanderpoel, een Amerikaan van Nederlandse komaf. Karl blijkt een begaafde leerling en gaat zelf ook schilderslessen geven. Hij trouwt met één van zijn leerlingen, de kunstenares Mary Hess. Alweer een Mary, het lijkt wel of bijna iedereen in die tijd Mary of Maria heette.
Onderstaande schilderijen zijn waarschijnlijk in zijn begintijd als kunstenaar ontstaan. Ze zijn kundig geschilderd, Karl won prijzen bij de vleet, maar missen het kleurrijke en de losse toets van zijn latere, meer impressionistische, werken.


Lydia

Karl en Mary krijgen drie kinderen. Hun dochtertje Lydia (zie hierboven) sterft, door suikerziekte, al op jonge leeftijd. De twee anderen Kathleen en George worden beide ook kunstenaar, kortom een artistiek gezin.
Dankzij een rijke beschermheer krijgt Karl, evenals James Jebusa Shannon uit de vorige blogaflevering en vele andere rijke Amerikanen, de mogelijkheid om met zijn gezin naar Europa af te reizen, waar hij langere tijd in Frankrijk, Engeland, Italië én Nederland verblijft. Van 1899 tot 1902 woont het gezin in Nederland.

Hooiberg te Laren

Na Nederland vestigt hij zich weer in Frankrijk en gaat in Giverny wonen, de woonplaats van Monet en bakermat van het impressionisme. Onder invloed van de Franse kunstenaars verdwijnen de sombere kleuren en worden de schilderijen lichter en kleurrijker, zoals we dat ook bij Vincent van Gogh zien. Het schilderij News from home wordt tentoongesteld in de Salon de Paris, de belangrijkste jaarlijkse expositie in Frankrijk.

In de tweede helft van de negentiende eeuw gingen eigenlijk voor het eerst de grenzen met Japan open, waardoor er meer culturele uitwisseling ontstond. Alles wat uit Japan kwam, was in. Bij vele kunstenaars zie je Japanse elementen, zoals kimono’s en parasols verschijnen in hun schilderijen.
Zo schildert Karl een typisch Japans landschap met de Fuji op de achtergrond.


Veel vaker schildert hij de Japanse parasol die verwerkt wordt in zijn kleurrijke doeken van vrouwen buiten in de tuin.








Het kan niet waar zijn, maar het lijkt wel of de mooie jonge dame in het wit (zie hierboven) een computerspelletje zit te spelen.

Hier nog één schilderij, waaruit blijkt dat Karl Albert Buehr helemaal gegrepen is door het impressionisme, dé moderne kunststroming in die tijd.


Als de eerste wereldoorlog uitbreekt keert het gezin terug naar Chicago, waar Karl nog jaren les zal geven. Hij overlijdt aldaar op 86-jarige leeftijd.

Over zijn docent op de kunstacademie, John H. Vanderpoel, valt ook nog wel wat te vertellen, maar daarover meer in een volgende aflevering. Deze is zo wel lang genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten